Børnebøger

Hospitalsklovnen Trampe Von Flapsål får sved på panden

af Lena Jo Hursh (jan 2024)

Ideen til denne bog opstod, da der var et barn i min nærmeste omgangskreds, der blev kræftsyg og var igennem et langt forløb med kemobehandling og mange indlæggelser. Her var hospitalsklovnene helt uundværlige. De betød så meget for barnet, for barnets søskende og forældrene – og for behandlingen. De gjorde et fantastisk arbejde. 

Deres måde at arbejde på har jeg forsøgt at få frem i denne børnebog, der handler om en dreng, der er indlagt på sygehus, hvor han har et særligt forhold til en hospitalsklovn – der sker noget, sådan at klovnen skal forsøge at hjælpe og tage hensyn til både drengen, til søsteren, forældrene og personalet.

Jeg har sammen med illustrator Jakob Kramer doneret bogen til Danske Hospitalsklovne. Pengene fra salget går ubeskåret til Danske Hospitalsklovne. Du kan købe den her


fra “Blæksprutten, der så gerne ville have et kram”
En film på TV om blæksprutter gav mig inspiration til en Kramme-serie, hvor et dyr – her en blæksprutte – så gerne vil være ven med og have et kram af en sød hun.

Mange af os ved, at blæksprutter er mestre i at skifte farve og form, lyse og blinke, og så er de intelligente. I den Syd Australske bugt lever en blæksprutte-art “Sepia Apama”. Blandt dem ser man af og til en lille dværgsepia-han. Han er meget mindre end andre hanner og har derfor svært ved at klare sig i konkurrencen om hunnerne. Men den lille dværgsepia er snu og har fået den gode ide at forvandle sig til en lille hun-sepia. På den måde kan han slippe forbi den store han og få sit ”kram”.

Jeg synes, den lille dværg – hans måde at snyde den store han på – var så fascinerende og morsom, at jeg begyndte at udtænke en spændende historie om en dværg-Sepia Apama og hans fortrædeligheder med at blive ven med en sød hun og få et kram af hende. Samtidig er jeg blevet nysgerrig på andre dyrs måder og besværligheder med hunnerne, som har givet mig ideen til at skrive en serie om dyr og kram. Det bliver spændende, hvem det næste dyr skal være, som gerne vil være ven med en sød hun og have et kram af hende. 

Blaeksprutten-der-saa-gerne-ville-have-et-kram

Blæksprutten, der så gerne ville have et kram

af Lena Jo Hursh (april 2023)

Birger Blæksprutte er en lille sepiablæksprutte, der så gerne vil være ven med Sissesprutten. Hans højeste ønske er at få et kram af hende. Hun vil også gerne være ven med ham, men Tim Tiarm, den største af alle hannerne, er blevet ven med hende først, og han vil ikke dele hende med nogen. Den lille Birger Blæksprutte opgiver og svømmer ud i en ukendt verden, hvor der er alt andet end trygt at være. “Blæksprutten, der så gerne ville have et kram” er ren fiktion, men handlingen er samtidig så tæt på virkelighedens verden, at der er masser af læring i historien. Læs den for dine børn eller børnebørn og lær om forskellige blæksprutter og deres forunderlige og spændende verden. Bogen er forsynet med et faktaafsnit, hvor I kan lære mere om blæksprutter. Velegnet til de 4-7-årige.


lilleoere-og-de-roede-drager
fra “Lilleøre og de røde drager”
Inspiration til en lille farvelægnings- og højtlæsningsbog om hurtigfærgen Lilleøre mellem Samsø og Aarhus

Mit ene barnebarn nægtede at tage med mig på hurtigfærgen “Lilleøre” mellem Samsø og Aarhus, da hun syntes, den var for livlig på bølgerne. Da jeg også havde hørt om andre børn, der var nervøse for at sejle med den kvikke, lille færge, tænkte jeg, at jeg måtte gøre noget. Det blev til en lille farvelægnings- og højtlæsningsbog om drengen William og De røde drager, der er malet på siderne af færgen. Obs: denne bog sælges kun på Hurtigfærgen “Lilleøre”, på færgen “Prinsesse Isabella” og hos VisitSamsø.

Lilleøre og de røde drager

af Lena Jo Hursh (april 2023)

Dette eventyr om ”Lilleøre og de røde drager” handler om William, der skal med Hurtigfærgen “Lilleøre” fra Aarhus til Sælvig. Han er sammen med sin mor og lillesøster Ella. De skal besøge morfar og mormor på Samsø. Lilleøre sejler fra havnen ud på bugten. Færgen gynger en smule. William kan ikke holde sig i ro og løber frem i færgen og ind i den forreste bås. Han kan ikke se mor og Ella herfra, men pyt, kun en rådden ost er bange. Han kigger ud ad vinduet. Lilleøre begynder at rulle fra side til side. Bølgerne slår op mod ruden. Så sker det! Noget stiger op af havet lige uden for vinduet, hvor William klamrer sig til vindueskarmen.

Illustrationerne i bogen er stregtegninger, som børnene selv kan farvelægge. Bagerst i bogen er et par faktasider, der fortæller om kinesiske drager, om Midgårdsormen og om Lilleøre. Højtlæsning for de 4 til 7-årige.

fra “Edderkoppen, der så gerne ville have et kram”

 

Det er lykkedes mig at kombinere min drøm om at blive forfatter med min skræk for edderkopper. Det er foreløbig blevet til fire børnebøger:
  • Edderkoppen, der ikke ville stå på egne ben (maj 2016)
  • Børnene, der ville sove i telt (oktober 2016)
  • Edderkoppen, der så gerne ville have et kys (maj 2017)
  • Edderkoppen, der så gerne ville have et kram (marts 2022)

Inspirationen og starten

Ideen til min første børnebog, Edderkoppen, der ikke ville stå på egne ben, opstod i et busskur for mange år siden. Jeg var buschauffør dengang og kørte hos Aarhus Sporveje.

Vi sad en lille flok buschauffører omkring et bord og drak kaffe, da en mellemstor edderkop kom spadserende hen over bordet. Store velnærede buschauffører af hankøn og jeg sprang hylende op, så kaffen skvulpede over og stole væltede. Det var en kvindelig buschauffør, der tog den lille edderkop i sine hulede hænder og hovedrystende satte den udenfor.

Den episode satte tanker i gang hos mig. Det er da ærlig talt forunderligt, at stærke voksne mennesker kan blive så bange for sådant et lille dyr. Samtidig var jeg efterhånden også selv ved at være træt af, at være så bange for edderkopper. Så mens jeg kørte rundt i linje 15 og småkedede mig tog historien om Heidi Edderkop form.

Alligevel skulle der gå mange år, flere uddannelser, flytninger, børnebørn og meget mere til, før jeg endelig begyndte at skrive og forske mig ud af min edderkoppeskræk.

Nu synes jeg edderkopper er dybt fascinerende, smukke og rigtig sjove. Det håber jeg også du, dine børn eller børnebørn kommer til at synes, når I har læst om Heidi Edderkop, Brian Langben, Julius Hjulspinder og alle de andre små dyr i mine tre bøger.


Edderkoppen, der så gerne ville have et kram

(rev. udg. af “Edderkoppen, der så gerne ville have et kys” med ny illustrator)
af Lena Jo Hursh (marts 2022)

Det er historien om Julius Hjulspinder,  en lille korsedderkop, der så gerne vil være ven med Korsitta. Hans højeste ønske er at få bare et lille bitte kram af hende,  men hun vil ikke vide af ham. Hans kammerater giver ham  masser af gode råd, men intet hjælper. De forskellige typer han-edderkopper i historien tiltusker sig “kram” fra hunnerne på præcis samme måde, som de gør i virkeligheden. Læs og lær, samtidig med at du morer dig sammen med dine børn eller børnebørn. Bogen er forsynet med både et faktaafsnit, hvor I kan lære mere om de edderkopper, der optræder i bogen, og en opskrift på den sødeste hæklede edderkop designet af Lene Sørensen. Velegnet til de 4- til 7-årige.


Boernene-der-ville-sove-i-telt

Børnene der ville sove i telt

af Lena Jo Hursh (oktober 2016)
(udsolgt fra forlaget)

 

 

 

 

 


heidi-edderkop-omslag

Edderkoppen der ikke ville stå på egne ben

af Lena Jo Hursh (maj 2016)
(udsolgt fra forlaget)
 

 

 

 


Læs om mine krimiromaner her